{ "title": "1 Tabak Kuru Fasulye Kaç Kalori?", "image": "https://www.kurufasulye.gen.tr/images/1-tabak-kuru-fasulye-kac-kalori.gif", "date": "20.01.2024 12:05:23", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
1 Tabak Kuru Fasulye Kaç Kalori, Baklagiller kökeninden olan binlerce yıldır yapılan fasulye ve bunun gibi bakliyat çeşitleri en temel yemeklerindendir. Eski uygarlıkta Mısırlılar ve İngilizler tarafından kullanılan baklagillerin geçmişi o tarihin öncesine kadar dayanıyor. Kuru fasulye yörelere göre değişik türleri olduğu gibi, fasulye çeşitlerinden yapılan ve hepsi de ayrı lezzetler içinde etli, kıymalı, pastırmalı veya sade olarak yapılan yemek çeşididir. Özellikle kış aylarında vücudumuzu hastalıklara karşı koruyucu bir kalkan oluşturan kuru fasulye kalp hastalıklarına ve kanserden koruyucu maddeler içerir. Baklagillerin koruyucu maddeler üzerinde birincisi diyet lifidir. Bu diyet lifi, yüksek tansiyon hastalarında ve kolesterolü olan kişiler üzerinde kısa zamanda kanda bulunan kolesterol miktarını azaltıyor. Nasıl ki, menemen Osmanlıya ait bir yemek olmasından dolayı dünyanın her tarafında kendine yer bulmuştur. Kuru fasulye herkesin kendi kültürüyle hazırladığı tadıyla ve sunumuyla yoğurup harmanlanır. İkram edilirken renklendirilmesi tamamen sizin eseriniz olacaktır. En kalabalık aile yemeklerinde hep başmisafirdir. Ayrıca pilav, turşu ve cacığı ile onunla özleşmiş durumdadır. Ne güzel bir lezzet buluşmasıdır. Yüzyıllar geçti, ancak içine ilave edilen tatlar dışında farklı bir değişiklik olmadı. Kuru fasulye sevilen yemeklerimizin en başındadır.

1 Tabak Kuru Fasulye Kaç Kalori

Kuru fasulye ile pilavın aynı öğünle birlikte yenmesi, daha fayda sağlar. Yani bakliyat ve tahıl birleşince protein alımını tamamlar. Fasulyenin en az 8 saat öncesinden ıslatılıp köpüğünün alınması gerekmektedir. Yapılan bu işlem ile gaz oluşumunu en aza indirmektedir. B grubuna ait vitaminler ve proteinlerin kaynağı ise kuru baklagiller lifli maddesidir. Kalsiyum ve demir vitaminlerini oluşturur. Sindirim sisteminde olumlu etkiler yaratır. 1 tabak kuru fasulye 180 gramı 216 kalori içermektedir. Öyle ki diğer tüm besinlerde olduğu gibi kuru fasulyenin içerisine koyulan malzemeler ile besin değerini yükseltebilir. Şöyledir; 1 tabak 200 gram etli kuru fasulye 363 kaloridir. Durum böyle olunca 5-6 yemek kaşığı etli kuru fasulyenin 1 dilim ekmek ve 1.5 köfte tabağı kadar et içerir. Kuru fasulyenin besin değerleri çok yüksektir. İşte bu nedenle uzmanlar, sıkça tüketilmesini öğütlemektedir.

Kuru Fasulye ve Protein Kombinasyonları

Besin değeri ve posası bakımından çok zengin olan kuru fasulye, kalp sağlığı açısından kolesterol gibi damarları tıkayan diğer oksidanların birikmesine de engel olup kalp ve damar hastalıklarını önlüyor. Beden ve zihin yorgunluklarına iyi gelir. Vücuda kuvvet vericidir. Pankreas bezinin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. İnsülin ve kan şekerini kontrol ederek şeker hastalarına yardımcı olur. İdrar problemlerini giderir ve böreklerde oluşan kum ve taşların dökülmesine yardımcı olur. Karaciğer yetmezliğini tedavi eder. Kalbi kuvvetlendirir. Potasyum yönünden zengin olan ve düzenli olarak alındığında, yüksek tansiyonu düşürücü özelliği bulunur. İçeriğindeki demir ile kansızlığı giderir. Yine içeriği folik asit ile hamile kadınların en önemli ihtiyacıdır. Kalp çarpıntısını ve sinirleri yatıştırır. Kemik yapısının güçlenmesinde de yararlıdır. Ağız tadı ve sağlıkla kalın.
" } ] }