{ "title": "Etli Kuru Fasulye", "image": "https://www.kurufasulye.gen.tr/images/etli-kuru-fasulye.jpg", "date": "20.01.2024 08:15:21", "author": "Elvan", "article": [ { "article": "
Kuru fasulye Türk mutfağımızda en başta gelen ana yemek olarak yerini her zaman korumuştur. Yörelere göre kuru fasulye çok farklı şekillerde yapılmaktadır. Kuru fasulye özellikle protein değeri oldukça yüksek bir kurubaklagil grubundandır. Et kullanarak kuru fasulyenin besleyici değeri ve lezzeti daha da arttırılmış olur. Özellikle pilav ile sunulan etli kuru fasulye yemek davetlerinde vazgeçilmez bir ana yemektir.

Etli Kuru Fasulye Malzemeleri
Etli Kuru Fasulye Nasıl Yapılır?

Kuru fasulyeyi pişirmeden bir akşam önce ıslatılması gerekir. Akşamdan kuru fasulye ayıklanıp yıkanır. Derin ve geniş bir kabın içerisine koyularak üzerine ılık su koyulur. Suyun seviyesi fasulyelerin üzerini 3-4 parmak geçecek kadar olmalıdır. Kuru fasulye bu şekilde suyun içinde bir gece şişmesi için bekletilir.

Kuru fasulye pişirileceği zaman suyu süzülmeden pişirilir. Eğer su azaldı ise bir miktar daha su eklenerek orta derece sıcaklıktaki ocağa koyulur. Kaynamaya başlayınca ocak kısılarak kuru fasulyeler yumuşayıncaya kadar haşlanır. Kuru soğanlar yemeklik olacak şekilde küçük küçük doğranır. Ayrı bir tencereye zeytinyağı koyulup üzerine doğranmış kuru soğanlar eklenir ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra üzerine etler yıkanıp ilave edilir. Etler bıraktığı suyu çekinceye kadar kavrulur. Üzerine domates ve biber salçası eklenip karıştırılarak salçanın kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Kurutulmuş sivri biberler eklenip karıştırılarak, etlerin üzerini geçecek kadar kaynar sıcaklıktaki su ilave edilir. Ocağın altı kısılarak etler yumuşayıncaya kadar pişirilir.

Her ikisi de pişince haşlanmış kuru fasulye etlerin üzerine ilave edilir. Son olarak tuz eklenip karıştırılır. Bu şekilde bütün malzeme tamamlanınca bir iki taşım daha kaynatıp hepsinin karışması sağlanır. Etli kuru fasulye yemeği servise hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }