{ "title": "Güveçte Pastırmalı Kuru Fasulye", "image": "https://www.kurufasulye.gen.tr/images/Guvecte-Pastirmali-Kuru-Fasulye-65.jpg", "date": "21.01.2024 09:19:53", "author": "Mustafa Zafer Kaya", "article": [ { "article": "Güveçte pastırmalı kuru fasulye geleneksel Türk mutfağının en önemli ve ünlü yemeklerinden birisidir. Oldukça besleyici olması ile besin ve enerji değerleri yüksektir. Tam bir karbonhidrat ve protein kaynağıdır. Kolesterolü çok yüksek olduğu için küçük porsiyonlarda tüketilmesi önerilir. Kuru fasulye genellikle evde tencerede yapılır. Mutfak ocakları güveçte pişirmeye elverişli değildir. Bu yüzden güveçte pastırmalı kuru fasulye yapmak isteyenler bu işi fırında yaparlar. Geleneksel köylerde güvecin üstü kapatılarak kara ateşte yapılan şekilleri vardır. Bu işlemler esnasında karıştırma yapılamayacağı için dibine tutması olağandır. Bu yemeği dışarıda bulmak oldukça kolay olduğu halde güveçte yapılanı bulmak zordur. Ayrıca pastırma yerine parça et de daha çok tercih edilir. Bu yüzden güveçte pastırmalı kuru fasulye mutfakta alternatif lezzetler arayanlar için iyi bir seçenektir.