{ "title": "Güveçte Pastırmalı Kuru Fasulye", "image": "https://www.kurufasulye.gen.tr/images/Guvecte-Pastirmali-Kuru-Fasulye-65.jpg", "date": "21.01.2024 09:19:53", "author": "Mustafa Zafer Kaya", "article": [ { "article": "Güveçte pastırmalı kuru fasulye geleneksel Türk mutfağının en önemli ve ünlü yemeklerinden birisidir. Oldukça besleyici olması ile besin ve enerji değerleri yüksektir. Tam bir karbonhidrat ve protein kaynağıdır. Kolesterolü çok yüksek olduğu için küçük porsiyonlarda tüketilmesi önerilir. Kuru fasulye genellikle evde tencerede yapılır. Mutfak ocakları güveçte pişirmeye elverişli değildir. Bu yüzden güveçte pastırmalı kuru fasulye yapmak isteyenler bu işi fırında yaparlar. Geleneksel köylerde güvecin üstü kapatılarak kara ateşte yapılan şekilleri vardır. Bu işlemler esnasında karıştırma yapılamayacağı için dibine tutması olağandır. Bu yemeği dışarıda bulmak oldukça kolay olduğu halde güveçte yapılanı bulmak zordur. Ayrıca pastırma yerine parça et de daha çok tercih edilir. Bu yüzden güveçte pastırmalı kuru fasulye mutfakta alternatif lezzetler arayanlar için iyi bir seçenektir.

Güveçte pastırmalı kuru fasulye için Malzeme listesi
Güveçte kuru fasulye nasıl yapılır?

Güveçte yağ ile ince doğranmış kuru sağan ve çarliston biberler kavrulur. Ardından kuru fasulye içindeki suyla beraber üzerine eklenir. Tuz, baharatlar ve salça da eklenir. Ardından bir taşım sıcak su eklenir ve ince dilimlenmiş pastırmalar ilave edilir. Kuru biberler elle parçalanarak yemeğin üzerine bırakılır. Güveç alüminyum kâğıt veya kapak ile kapatılarak ocakta pişirilir ya da o halde daha önceden ısıtılmış 180 derece fırına sürülür. Her iki durumda da pişme süresi 35-40 dakikayı bulur. Sıcak olarak ve tercihen pirinç pilavı yanında servis edilir.
" } ] }