{ "title": "İri Kuru Fasulye", "image": "https://www.kurufasulye.gen.tr/images/Iri-Kuru-Fasulye-44.jpg", "date": "21.01.2024 14:58:04", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "İri Kuru Fasulye, hazırlamak şeker fasulyeyi hazırlamaktan daha zor ve zahmetlidir. Çünkü şeker fasulyenin pişmesi iri olan kuru fasulyenin pişmesine göre daha kısa sürer. Ancak iri olan kuru fasulyenin de tadı çok lezzetlidir. İri olan kuru fasulye ile hem lezzetli sulu yemekler yapmak mümkün hem de garnitür gibi salatasını hazırlamak mümkündür. Haşlanan iri kuru fasulye ile aynı anda farklı iki lezzet çıkarabilirsiniz. Bu nedenle iri kuru fasulye en çok tercih edilen yemek türüdür. Ayrıca Osmanlı mutfağından günümüze yansıyan eşsiz bir yöresel yemeğimizdir. İri kuru fasulyeyi dilerseniz güveçte, dilerseniz düdüklü tencerede, dilerseniz de fırında pişirebilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin.

İri Kuru Fasulye Malzemeleri
İri Kuru Fasulye Nasıl Yapılır?

İri Kuru Fasulyelerin pişme sürecini hızlandırmak için öncelikle iri fasulyeler ıslatılır ve daha sonra üzerine ılık su eklenerek bir gece dinlendirilir. Daha sonra geniş bir tencereye iri fasulyeler alınarak suyu süzülür ve üzerine su eklenerek tuzu ve şekeri serpilip ocağın üzerine alınır. Kaynayana kadar yüksek ateşte pişirilir. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve iri fasulyelerin pişmesi için kapağını kapatın. Ayrı bir kapta soğanları küçük yemeklik doğrayın. Daha sonra havucu, patatesi ve kerevizi ayıklayın ve küp doğrayın. Sarımsakları ince halka gibi dilimleyin. Geniş ve derin bir tencereye zeytinyağını koyun. Daha sonra doğramış olduğunuz soğanları içine atarak hafif pembeleşinceye kadar karıştırın. Daha sonra sarımsakları, havuçları içine atarak karıştırmaya devam edin. Daha sonra kerevizleri ve patatesleri de içine atın. Bütün malzemeleri zeytinyağında soteledikten sonra salçasını içine atarak sebzelere iyice yedirerek karıştırın. İyice harmanlanıp kavrulduktan sonra iri fasulyeleri süzün ve bu karışımın içine atarak iyice karıştırın. Biraz kavrulduktan sonra üzerine kaynamış su ilave edin. Suyu göz kararı koymalısınız yani su iri fasulyeyi geçmeyecek kadar olmalıdır. Daha sonra tuzunu, karabiberini ve toz şekeri de içine atarak kısık ateşte pişirin. Yaklaşık pişme süresi 15-20 dakika kadardır. Suyunu çekip yağı kalınca ocağın altını kapatın ve sıcak servis edin. Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpin.

Şimdiden Afiyet Olsun.

" } ] }