{ "title": "İspir Kuru Fasulye", "image": "https://www.kurufasulye.gen.tr/images/ispir-kuru-fasulye.gif", "date": "20.01.2024 13:18:54", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
İspir Kuru Fasulye, Erzurum ili ispir ilçesinde yetiştirilen ve yöresel bir lezzet olan ispir kuru fasulye ülkemizde yetişen fasulyeler arasında en popüler ve lezzetli fasulyelerin ilk başında yer almaktadır. En ünlü restoranların mutfağından eksik olmayan ispir kuru fasulyeyi neden kendi mutfaklarımızda da yer vermeyelim. Besin değeri oldukça yüksek ve sağlıklı olan ispir kuru fasulye tarifini sizlerle paylaşmak için buyurun aşağıda verdiğimiz mükemmel tarifi birlikte hazırlayalım.

İspir Kuru Fasulye İçin Malzemeleri
İspir Kuru Fasulye Nasıl Yapılır?

İspir kuru fasulye hazırlığımıza akşamdan yarım kg ispir kuru fasulyeyi ayıkladıktan sonra bir tencereye alarak üzerine 4 su bardağı normal su,2 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı toz şeker ve 1 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bir gece ıslanması için bekletelim. Bir gece sütlü karışımın içinde bekleyen ispir fasulyeleri süzdürelim. Süzdürülmüş fasulyelerin üzerine tekrar 2 su bardağı süt, 4 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı toz şeker ve 1 tatlı kaşığı toz şeker ilave edip tencereyi ocağa koyarak kısık ateşte ispir fasulyeler yumuşayıncaya kadar kaynatalım.

Fasulyeler sütlü karışımın içinde kaynarken bizde ayrı bir tencereye 3 çorba kaşığı tereyağını ilave ederek ocağa alalım ve tereyağı eridikten sonra üzerine yarım kg kuzu kuşbaşı eti ilave ederek yüksek ateşte et bıraktığı su çekinceye kadar kavurarak eti mühürleyelim. Et mühürlendikten sonra ocağın altını kısarak kavurma işlemine devam edelim. Etlerin üzerine 1 adet orta irilikteki kuru soğanı ince yemeklik doğrayarak ekleyelim ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavuralım. Kavrulmakta olan kuru soğanlara 1 çorba kaşığı kadar domates salçası, 1 çorba kaşığı kadar biber salçası ve 1 çay kaşığı kadar karabiber ekledikten sonra karıştırarak iki üç dakika civarında salçaların kokusu çıkıncaya kadar kavurmaya devam edelim.

Daha sonra haşlanarak yumuşayan ispir fasulyelerin sütlü haşlama suyunu süzdürdükten sonra diğer tencerede kavrulmakta olan kuşbaşılı harcın içine ekledikten sonra karıştırarak fasulye ve etli harcı birlikte 112 dakika kadar kısık ateşte kavuralım. Bizde bu sırada fırınımızı 165 derecede önceden ısıtalım. Ardından kavrulmakta olan fasulyeleri toprak bir çömlek tencereye veya ısıya dayanıklı bir fırın kabına alarak tencerenin kapağını sıkıca kapatarak fırına vererek yaklaşık olarak yarım saat kadar pişirelim. Yarım saatin sonunda fırını kapatalım. Ancak yarım saat kadar güveç tencereyi fırının içinde bekletelim ve ispir kuru fasulye yemeğimizi fırından aldıktan sonra pilav eşliğinde servis yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }