{ "title": "Karadeniz Kuru Fasulye", "image": "https://www.kurufasulye.gen.tr/images/Karadeniz-Kuru-Fasulye-52.jpg", "date": "22.01.2024 00:36:45", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "Karadeniz Kuru Fasulye, Herkes kuru fasulyenin doyulmaz lezzetini bilir. Ancak Karadeniz usulü kuru fasulye denince akıllar biraz karışır. Kuru fasulye yapımının aksine Karadeniz usulü kuru fasulyeyi yapmakta lezzetini ve kıvamını tutturmak da bir o kadar zordur. Geleneksel Türk mutfağına baktığımızda kuru fasulyeler bir gün önceden ılık su ile dinlendirilirken, Karadeniz mutfağında kuru fasulyeler süt ile ıslatılarak dinlendirilir. Eminim şimdiden nasıl bir tat alacağını merak etmeye başlamış olmalısınız. Ayrıca kuru fasulye sulu bir yemek olmasına rağmen Karadeniz usulü kuru fasulye bilindiğinin aksine sosu ile fırında pişerek kıvam alır. Piştiğinde damaklarda odun ateşinde pişen bir tat bırakan Karadeniz kuru fasulyeyi sizlerde evlerinizde denemenizi mutlaka tavsiye ederim. Şimdiden kolay gelsin.

Karadeniz Kuru Fasulye Malzemeleri
Karadeniz Kuru Fasulye Nasıl Yapılır?

Karadeniz Kuru Fasulyeyi hazırlarken öncelikle ispir kuru fasulyeleri yıkayıp süzerek ağzı kapaklı olan bir kabın içine alın. Daha sonra üzerine sütü, toz şekeri ve yarım litre suyu dökerek ağzını kapatın ve bir gece ispir kuru fasulyeleri dinlendirin. Ara ara harmanlayıp ispir kuru fasulyeleri alt üst etmeyi unutmayın. Ertesi gün ispir kuru fasulyeleri süzün ve bir tencereye alarak üzerine tekrar aynı ölçülerde sütü, toz şekeri ve suyu ekleyerek ocağın üzerine alın ve kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra orta ateşe alarak ispir kuru fasulyeler yumuşayana kadar pişirin. Daha sonra başka bir tencereye etleri koyarak birkaç kez suya tutup suyunu süzün. Daha sonra etler suyunu çekene kadar pişirin. Etler yumuşadıktan sonra üzerine zeytinyağını ve tereyağını dökerek karıştırmaya devam edin. Daha sonra karabiberini, pul biberini ve tuzunu dökerek karıştırmaya devam edin. Daha sonra kaynayan ispir kuru fasulyeyi hazırlamış olduğunuz bu sosun üzerine dökün. Yaklaşık olarak bir on dakika kadar böyle pişirdikten sonra ispir kuru fasulyeyi dayanıklı bir fırın kabına ya da güvece de olabilir, boşaltın. Daha sonra güveç kapağı ya da alüminyum folyo ile iyice kapatın ve daha önceden ısıtılmış olan 150 derecelik fırında yaklaşık olarak 35 dakika kadar pişirin. İspir kuru fasulye piştikten sonra fırından hemen çıkarmayın. Fırının kapağını açmadan yaklaşık bir yirmi dakika kadar fırın ısısında dinlendirdikten sonra sıcak olarak servis edebilirsiniz. Şık sunum kasesine aldıktan sonra üzerine sos tenceresinde tereyağını eriterek ispir kuru fasulyenin üzerine bir servis kaşığı yardımı ile süzerek gezdirin. Karadeniz kuru fasulyeyi hazır.

Afiyet Olsun.
" } ] }