{ "title": "Kuru Fasulye Kaç Kalori?", "image": "https://www.kurufasulye.gen.tr/images/kuru-fasulye-kac-kalori.jpg", "date": "20.01.2024 00:20:52", "author": "Mekin", "article": [ { "article": "
Kuru fasulye kaç kalori; ülkemizde en fazla tüketilen baklagiller arasında yer alan kuru fasulye kişi başına 31 gramlık oranla en fazla tüketilen besinler arasında yer almaktadır. Beslenme ve diyet uzmanları kuru fasulyenin kolesterol içermemesiyle dikkat çeken bu besin sağlığa olan faydalarıyla dikkat çekmektedir. Kuru fasulye içeriğinde bulunan yüksek lif ve protein nedeni ile en sağlıklı ve ekonomik protein kaynakları arasında yer almaktadır. Kuru fasulyenin bitkisel kaynaklı protein olması nedeni ile besin kalitesini arttırmak için mutlaka tahıllar ile tüketilmesi gerekir. Kuru fasulyenin pişirme usulleri dikkat edildiğinde ve c vitaminlerinden zengin meyve ve sebzeler ile tüketildiğinde yapısında bulunan demir ve kalsiyumun vücuttaki kullanımı da artar. Bu nedenle bulgur pilavı ile yenildiğinde yanında mutlaka salata ya da domates veya yeşil biber ile tüketilmelidir.

Kuru fasulyenin 100 gramında ortalama olarak 3.7-25.9 gram diyet posası bulunmaktadır. Kişinin günlük diyet posası ihtiyacının ortalama 30 gram olduğu düşünülürse kuru fasulye en iyi posa kaynaklarından biridir. 100 gram kuru fasulye de ortalama olarak 350 kalori sağlar. Ayrıca baklagiller tokluk duygusu yaratır ve acıkmayı engeller. Fazla kalori içermedikleri için kilo koruma ve zayıflama programlarında uygun seçimler arasında yer alırlar. Diyet posası dışkılamayı artırarak bağırsakta oluşan kalıntıların hızla dışarı atılmasını sağlar. Dışkılamayı artırması nedeni ile kabızlık ve divertiküler (Kalın bağırsakların çeperinde yıllar içinde oluşan küçük baloncuklar) hastalıkları önler. Aynı özelliğinden dolayı kuru fasulye kalın bağırsak rektum kanserinden korunmada yardımcı olur. Diyet posasının günde 13 gram attırılmasıyla bu tür kanserlerin %31 oranında azalabileceği yapılan araştırmalar sonunda saptanıştır.

Kuru fasulye kalp hastalıklarının en önemli risk faktörlerinden biri olan kan, kolesterol düzeyi yüksekliği kuru baklagiller de bulunan çözünür posa, bağırsaklardan kolesterolün öncüsü safra asitlerin emilimini azaltarak ve karaciğerde kolesterol sentezini yavaşlatarak kan kolesterolünün düşmesine yardımcı olmaktadır. Kuru baklagiller de bulunan çözünür lifler kan şekeri düzeyini düzenler ve glisemik indeksleri düşük olduğundan enerjinin yavaş yakılmasını sağlar.

Kuru fasulye, pişirilmeden önce oda sıcaklığındaki suda cinsine göre 12 saat boyunca ıslatılmalıdır. Yumuşayan kuru fasulye tanelerinin dış zarları kolaylıkla çıkabilir hale gelir ve özellikle sindirim siteminde rahatsızlık olanlar zarlarını çıkararak pişirebilirler. Pişirme ile sindirim kolaylaşır. Pişirilme sırasında ısı 100 derecenin üstüne çıkarsa protein kayıpları yaşanabilir. Pişme suyu atıldığında ise b vitaminleri ve mineral kayıpları ortaya çıkmaktadır. Kuru fasulyeyi en iyi pişirme yöntemi düdüklü tencere ile basınç altında pişirilmesidir. Bu yöntemle besin kayıpları en aza inmiş olur.
" } ] }