{ "title": "Kuru Fasulye Pişirmenin Püf Noktaları", "image": "https://www.kurufasulye.gen.tr/images/kuru-fasulye-pisirmenin-puf-noktalari.gif", "date": "23.01.2024 06:58:20", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "Kuru Fasulye Pişirmenin Püf Noktaları, kuru fasulye Türk mutfağının asırlardır vazgeçemediği ve millet olarak büyük bir keyifle yediden yetmişe severek yediğimiz harika bir yemektir. Lif açısından ve besleyici değeri bakımından çok zengin içeriği olan Kuru fasulyenin isteğe bağlı olarak yapılan pek çok çeşidi vardır. Bunlar arasında kuşbaşılısı, kemiklisi, pastırmalısı, acısızı, acılısı çömlekte pişeni gibi daha sayamadığımız pişirme şekilleri vardır. Bu kadar çok pişirme alternatifi olan kuru fasulye yemeğinin de daha lezzetli olması için bazı püf noktaları vardır. Bu püf noktalarına birlikte göz atalım.

Kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi baklagillerin gaz yapmasını önlemek için akşamdan ıslatılması gereklidir. Bu nedenle kuru fasulyede akşamdan ıslatılır. Ancak ıslatılan fasulyenin ilk suyu bir iki saat sonra dökülerek yeniden üzerine su konulmalıdır. Yeniden konulan suyun içinde bir gece bekleyen fasulyelerin suyu tekrar değiştirilmelidir. Aksi halde gaz ve şişkinlik yaparak rahatsızlık verebilir. Değişik tariflerde ise ıslama suyuna bir miktar tuz veya karbonat atılabilir.

Kuru fasulye yemeğine asıl lezzetini veren soğan, et, domates, birkaç tane sivri biber ve salça gibi malzemelerinde kaliteli olmasına dikkat edilmelidir. Bu nedenle özellikle kuru fasulye cinsine ve ette de dana kuşbaşı etini kullanın ve imkânınız varsa toprak güveç tencere veya bakır tencere kullanılarak pişirilen kuru fasulye yemeğiniz daha da lezzetli olacaktır.

Kuşbaşılı Kuru Fasulye İçin Gerekli Malzemeleri
Kuşbaşılı Kuru Fasulye Nasıl Yapılır?

Kuru fasulye yemeğimizin hazırlığına bir gece önceden yarım kg kuru fasulyeleri soğuk suda ıslatarak başlayalım. Islattığımız fasulyelerin ıslama suyunu 1-2 saat beklettikten sonra süzdürerek dökelim ve fasulyelerin üzerine yeniden su koyarak sabaha kadar bekletelim. Ertesi gün fasulyelerin ıslama suyunu yeniden süzdürerek fasulyeleri uygun bir tencereye alarak üzerine yeniden su ilave ederek yumuşayıncaya kadar haşlamaya bırakalım. Fasulyeler haşlanırken bizde iç harcı hazırlamak için öncelikle kuru soğanın kabuklarını soyduktan sonra ince yemeklik şeklinde doğrayalım. Ardından domatesin kabuklarını soyup küp-küp doğrayalım, Sivri biberlerin çekirdeklerini temizledikten sonra doğrayarak bekletelim.

Tüm malzeme hazır hale geldikten sonra uygun bir tencereyi ocağa alarak içine 2 çorba kaşığı tereyağı ilave ederek yağı iyice eritelim. Üzerine 250 gr kuşbaşı eti ekleyerek etler bıraktıkları suyu çekinceye kadar kavurmaya devam edelim. Kavrulmakta olan etlerin üzerine doğranmış soğanları ilave ederek soğanlar diriliklerini kaybedinceye kadar kavuralım. Adından kavrulmakta olan soğanların üzerine doğranmış domates ve sivri biberleri ekleyip birkaç dakika kavuralım. Üzerine 1 çorba kaşığı domates salçası ve 1 çorba kaşığı biber salçası ekleyerek salçaların kokusu çıkıncaya kadar kavurmaya devam edelim. Kavrulmakta olan etli harcın üzerine haşlanarak iyice suyu süzülen fasulyeleri ekledikten sonra karıştıralım ve 5 dakika kadar da fasulyeleri kavuralım. Daha sonra fasulyelerin üzerini 2 parmak aşacak kadar sıcak su ve yeteri kadar tuz ilave edip tencerenin kapağı kapalı olacak şekilde yarım saat kadar pişirdikten sonra ocaktan alarak pilav ve cacık eşliğinde servis yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }