{ "title": "Kuru Fasulye Yemeği", "image": "https://www.kurufasulye.gen.tr/images/kuru-fasulye-yemegi.gif", "date": "21.01.2024 03:44:16", "author": "Derya Erdoğan", "article": [ { "article": "Kuru fasulye yemeği, 150 yıl kadar önce 19. Yüzyıl sonlarında bugünkü bilinen şekliyle mutfağımıza girer. 1964 senesinde The Sunday Mirror gazetesinde dünya mutfaklarıyla ilgili yapılan bir haberde Türkiye kısmında \"Türkler en çok kuru fasulye yemeği ile pilav seviyorlar\" şeklinde yazılmış ve bu haberin akabinde gazetelerimizde \" Türklerin milli yemeği kuru fasulyedir\" şeklinde başlıklar atılmış ve neticesinde kuru fasulye yemeği \"milli\" kelimesi ile bütünleşerek halk arasında \"milli\" yemek olarak anılmaya başlamıştır. Aslında Meksika'da yüzyıllardır en çok tüketilen ve Güney ve Orta Amerika'nın geri kalan yerlerinde de üst sıralarda tercih edilen besin kuru fasulyedir. Et gibi lifli, proteinli ve doyurucu yapısı, ancak etten daha ucuz olması sebebi ile kuru fasulye Fransızlar tarafından \"yoksulun eti \" olarak adlandırılmıştır. Günümüzde ise kuru fasulye artık eskisi kadar ucuz değildir.

Kuru Fasulye Yemeği Besin Değeri ve Faydaları Nelerdir?

Protein, karbonhidrat, sodyum, potasyum, kalsiyum, A, C, B ve E vitaminleri, demir, çinko, magnezyum gibi değerli mineraller içeren, lifli ve antioksidan yapıya bir bakliyat olan kuru fasulye:
Hangi Tip Kuru Fasulyeyi Kullanmalıyız

Erzurum'un İspir fasulyesi, İzmir Urla horoz fasulyesi, İzmir Çeşme Nohutalan fasulyesi, Erzincan ve Konya fasulyesi gibi küçük tipler kuru fasulye yemeği için kullanılacak en lezzetli çeşitlerdir.

Kuru Fasulye Yemeği Malzemeleri
Pişirme Öncesi

Kuru fasulyeleri yıkayın. Sert taneleri kolay pişmeyen kuru fasulye yemeği pişirilmeden önce 1 gece suda bekletilirse daha kolay pişecektir. 1 su bardağı fasulyeyi bir kap içine alın. Fasulyelerin üzerine en az 3 parmak kaplayacak şekilde su koyun ve 1 gece bekletin.

Kuru Fasulye Yemeği Nasıl Yapılır?

Soğan ve sarımsağı doğrayıp zeytinyağı ile hafif kavurun. Salçayı ekleyerek biraz daha kavurmaya devam edin. Suda beklettiğiniz kuru fasulyelerin suyunu süzün ve yıkayıp tencereye ekleyin ve karıştırın. Üzerine kuru fasulyeleri örtecek kadar kaynar su veya et suyu bırakın. Tuzunu ve baharatları ekleyin. 40-50 dakika kadar pişirin. Kuru fasulyeyi yemeğini etli yapmak isterseniz; önceden pişirdiğiniz etiniz varsa fasulyeler pişmeye yakın tencereye koyabilirsiniz. Etinizi önceden pişirmediyseniz soğan ve zeytinyağı kavrulurken etleri de biraz kavurup kuru fasulyeyle birlikte pişirebilirsiniz. Gaz şikâyeti çok fazla olan kişiler kuru fasulyeyi önden biraz haşlayıp suyunun bir kısmını veya tamamını atabilirler. Kuru fasulye yemeği düdüklüde daha kısa sürelerde pişebilir. Zeytinyağı, soğan sarımsak salça hafif kavrulur, kuru fasulyeler eklenir, kuru fasulyelerin üzerini örtecek kadar su eklenir. Pişirme süresi 10-15 dakikadır.

Kuru Fasulye Yemeği Lezzet Sırları

Ağır ağır, kısık ateşte pişen kuru fasulyeler, yemeğin içindeki diğer malzemelerle tam olarak harmanlanacağı için çok daha lezzetli olur.

Fasulyenin cinsi de lezzet unsurudur.

Kuru fasulye yemeği çok sulu olmamalıdır, suyunu çekmesi sağlanmalıdır.

Afiyet olsun.
" } ] }