{ "title": "Kuru Fasulye", "image": "https://www.kurufasulye.gen.tr/images/kuru-fasulye(1).jpg", "date": "20.01.2024 15:13:16", "author": "Artaç", "article": [ { "article": "
Kuru fasulye, özellikle kış aylarında tüketilen, vitamin değerlerinin ve vücuda faydalarının çok olduğu bilinen yararlı bir bakliyat türüdür. Ülkemizde hemen her yerde rahatlıkla bulunabilen bu bakliyatın eskisi ve yenisi arasında belirgin fark vardır. Bir yıl öncesine ait olan kuru fasulyenin rengi oldukça mattır ve hafif sararmış bir şekildedir. Yeni yılın fasulyesi, yani tazesi ise oldukça parlak ve canlı bir görünümdedir. Kuru fasulyenin hasadı iklim şartlarına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Teknolojinin ilerlemesi ve tarım makinelerinin kullanılması ile verimli ve düzenli bir hasat elde edilmektedir.

Her mevsimyenilebilen ve oldukça lezzetli olan kuru fasulye özellikle erkekler tarafından çok sevilmektedir. Baklagillerin bir çeşidi olup, pilavla birlikte mükemmel ikili oluşturmaktadırlar.

Bu mükemmel bakliyatın yararları saymakla bitmez. Faydalarında ilk dikkati çeken kalp dostu olması ve kalbin düzenli ve sağlıklı çalışmasını sağlamasıdır. Kalp krizi riskini azalttığı saptanmıştır. Kanda bulunan kötü kolesterolü düşürdüğü ve kanı temizlediği de bilinmektedir. Kan şekeri düşenler ve bu sorunla baş etmeye çalışanlar için önerilmiştir. Kuru fasulye kan şekerinin dengede durmasını sağlamaktadır. Sinirlere iyi gelmektedir ve sinirleri yatıştırma özelliği de bulunmaktadır. İçeriğinde bulunan maddelerden dolayı kemiklere iyi geldiği ve kemik yapılarını koruduğu bilinmektedir. Kabızlık çekenlere tavsiye edilebilecek olan gıdaların da başında yer almaktadır kuru fasulye. Hemoroid sorunu olanlara ve bu sorunu aşmak isteyenlere de tedavi ile önerilmektedir. Mideye iyi gelebilecek olan kuru fasulye çok iyi bir bağırsak düzenleyicidir. Mide salgılarını düzenleyici fonksiyonlara da sahiptir. Vücuda güç verdiği ve dinlendirdiği de faydaları arasında yer almaktadır. Kuru fasulye diyet yapanlar için de önerilmektedir. Halk arsında bilinen özelliklerinden bir tanesi de kuru fasulyenin çok fazla gaz yapmasıdır. Kuru fasulyenin yapmış olduğu bu işlem bağırsaklara ve bağırsak fonksiyonlarına çok iyi gelmektedir. Adeta içerinin temizlendiğini düşünebilirsiniz.

Kuru fasulyenin içerisinde bulunan vitaminler ve diğer maddeler

100 gr kuru fasulye
Oldukça sağlıklı ve bir o kadar da lezzeti yerinde olan bu bakliyatın çok çeşitli yemeklerini yapabilmekte mümkündür. Kuru fasulyenin pişirilmeden önce mutlaka ıslatılması gerekmektedir. Bu işlem bir gece önceden yapılması halinde pişirme esnasında hem uzun süreler harcanmamış olur hem de fasulyenin kıvamı oldukça yerinde olur. Sulu yemeğini mutlaka düdüklüde yapılmalıdır. Kuru fasulye genellikle pastırma ile pişirilir, fakat kuşbaşı et ile de oldukça lezzetli olmaktadır. Kuru fasulyenin pişirilmesinde güveçte kullanılmaktadır. Güvecin ısıyı belirli bir miktarını vermesi nedeni ile çok ağır pişen yemek oldukça helmeli ve lezzetli olur.

Evinde kuru fasulye yemeği yapacak hanımlara bir öneride bulunmak istiyorum. Evinizde pastırma veya et bulunmuyorsa, pişirilen kuru fasulyenin içerisine az miktarda kekik koymanız halinde mutfağınızı hoş bir koku saracaktır. Aşure aylarında da yardıma koşan kuru fasulye aşureye çok farklı bir lezzet katmanın yanı sıra aşurenin kıvamını da tutturma da oldukça yardımcı olmaktadır. Yaz sebzeleri ile kullanıldığında oldukça yararlı bir salata da yapılabilmektedir.

Kuru fasulye yemeğinin için gerekli malzemeler
Bir gece suyun içerisinde bekletilen fasulyeler suyu değiştirilerek tencere ocağın üzerine alınır. Yüksek ateşte tencere kaynatılır ve kaynamaya başladıktan sonra ocak düşük ısıya ayarlanır. Yaklaşık 40 dakika fasulyeler haşlanmaya bırakılır. Haşlanan fasulyeler süzülerek soğuk sudan geçirilir. Tencereye sıvı yağı koyup içerisine ince doğranmış kuru soğanlı ve kuşbaşı doğranmış olan eti ilave edip iyice kavrulur. Bu karışımın içerisine haşlanmış kuru fasulye dökülür ve karıştırılır. Salça eklenip tuz, karabiber, bul biberi ilave edilir. Son olarak su eklendikten sonra tencerenin kapağını kapatılıp, orta harlı ateşte 45 veya 50 dakika pişirilir. Pişmesi tamamlandıktan sonra kuru fasulye yemeği servise hazır hale gelmiştir.

Herkese afiyet olsun.
" } ] }