{ "title": "Patatesli Kuru Fasulye", "image": "https://www.kurufasulye.gen.tr/images/Patatesli-Kuru-Fasulye-69.gif", "date": "19.01.2024 08:08:51", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "

Patatesli Kuru Fasulye, Geleneksel Türk Mutfağının en köklü yemeği kuru fasulye yemeğidir. Özellikle kıvamını arttırmak ve lezzetini ikiye katlamak içinde Osmanlı mutfağında kuru fasulyeye mutlaka patates katılırdı. Zor pişen ve kıvam alması saatleri bulan kuru fasulyenin bu yöntemle daha çabuk özleşmesi ve daha çabuk pişmesi sağlanırdı. Bizlerde atalarımızdan aldığımız küçük tüyolarla kuru fasulyenin gerçeğini sizlerle paylaşmaya çalışacağız.

Patatesli Kuru Fasulye malzemeleri
Patatesli Kuru Fasulye Nasıl Yapılır?

Patatesli Kuru Fasulyeyi hazırlarken öncelikle kuru fasulyeleri ılık suda bir gece ağzı kapalı olarak dinlendirilir. Ertesi gün kuru fasulyeler yumuşayacağı için yemeği yapmaya hazır hale gelecektir. Daha sonra kemikli et biraz geç piştiği için bir düdüklü tencerede haşlayın. Daha sonra geniş bir tencereye sıvı zeytinyağını ve tereyağını alarak eritin. Daha sonra üzerine yemeklik soğanı doğrayarak hafif pembeleşinceye kadar karıştırın. Daha sonra kırmızı biberleri ince ince şerit gibi keserek soğanların içine atın. Kırmızı biberler hafif kızarınca üzerine domates salçasını ve biber salçasını aynı anda atarak harmanlayın. İçine patatesin küp doğrayın ve karıştırmaya devam edin. Daha sonra üzerine bir gece dinlenmiş olan kuru fasulyeleri ekleyerek iyice harmanlayın. Daha sonra pişen kemikli eti de içine atarak karıştırmaya devam edin. Daha sonra üzerine pişirmiş olduğunuz kemikli etin suyunu ekleyerek karıştırmaya devam edin. Daha sonra su ısıtıcısına su koyarak kaynayan suyu yemeğin üzerini kapatacak kadar dökün.

Son olarak tadını ayarlamak için, pul biberi, tuzunu, karabiberini ve toz biberini de ekleyerek tencerenin kapağını kapatın ve kaynama noktasına geldiğinde ocağın altını kısarak harlı harlı pişmesini sağlayın. Daha sonra pişen kuru fasulyenin ilk sıcağı gittiğinden sonra sunum kaselerine alarak üzerine sos tenceresinde tereyağını biraz eritip kızarınca dökün ve sıcak olarak servis edin. Dilerseniz kuru fasulyenin içine sarımsak ve limon da kullanabilirsiniz. Yoğun aromaları olduğu için tercihe bıraktım. Ayrıca kuru fasulyeyi servis ederken yanında pirinç pilavı ya da bulgur pilavı tercih etmenizi öneririz.

" } ] }