{ "title": "Tavuklu Kuru Fasulye", "image": "https://www.kurufasulye.gen.tr/images/tavuklu-kuru-fasulye.gif", "date": "19.01.2024 15:02:20", "author": "Elif YILDIZ", "article": [ { "article": "Tavuklu Kuru Fasulye, Ailenizle, arkadaşlarınızla eş ve dostlarınızla yiyebileceğiniz, damakta unutulmaz bir tat bırakan, leziz yemeklerden biridir. Sağlıklı lezzetli bir o kadar da kolaydır. İçerdiği yüksek proteinden dolayı kemik gelişimi ve sinir sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar. Kandaki kötü kolesterolü düşürmeye yardımcıdır. Mide, ince ve kalın bağırsağın çalışmasına da yardımcı olur. Fakat Fasulye tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekir gaz yapıcı özelliği vardır. Kuru Fasulyeyi hava almayan ortamda tutmak gerekir. Hava almayan cam kavanozlar da saklanır. Kış Ayların da sofralarda yerini alır. Fasulye ilk Amerika da çıksa da en iyisi Erzurum'un İspir ilçesin de yetişir. Rize'nin Çayeli ilçesi Hüsref Usta tarafın da yapılır.

Ülkemizde Kuru Fasulye, ekim alanın da üçüncü sırada yer alır. Mart ve Nisan ayların da seralar da tohumları ekilir ve sonra bunlar fide haline getirilip mayıs ayında bahçe ve tarlalara seyrek aralıklarla ekilir. Büyümeye başlayan fasulyeler sararır kurumaya başlayınca toplanarak, içindeki kuru fasulyeler çıkartılır. Yanına pirinç pilavı turşu koyarsan tadından yenmez. Bu kadar övgü ile bahsettiğimiz tavuklu kuru fasulye, nasıl yapılıyor;

Tavuklu Kuru Fasulye Malzemeleri
Tavuklu Kuru Fasulye Nasıl Yapılır?

Tavuklu kuru fasulyemizin iyi pişmesini istiyorsak, kuru fasulyelerimizin bir gece önceden 6-7 saat suda beklettikten sonra düdüklü tencerede 15 dakika haşlamamız gerekir. Fasulyeler haşlanırken bir yandan da Orta boy bir tencereye sıvı yağ eklenir. İnce doğranmış soğanlarımızı koyup 3-4 dakika kavrulur. İçerisine kemiksiz olarak almış olduğumuz tavuk etlerini kuşbaşı şeklin de doğrayıp, baharatlarımızı ve salçamızı da ekledikten sonra birlikte pişirmeye bırakırız. Hazır hale geldikten sonra, daha önce haşlayıp hazır hale getirmiş olduğumuz Kuru Fasulyeleri, ekleyip kapağını kapatırız. 5 dakika kendi buharında piştikten sonra, üzerine geçecek kadar suyunu ekleriz güzelce karıştırır kıvama gelinceye kadar kaynatırız.

Daha lezzetli hale getirmek için, önceden 175 derece ısıtılan fırında suyu ile bir güvece döküp fırınımız da yarım saatte bekletirsek. Fasulye çok daha lezzetli bir hal alır.

Yemeğimiz artık servis edilmeye hazır hale getirmiş oluruz. Bir tabağa almış olduğumuz yemeğimizi isteğe göre pul biber ile süsleyip tadına bakmak için sofrada sevdiklerimizle buluşabiliriz.

Afiyet Olsun.
" } ] }