Biberli kuru fasulye geleneksel Türk mutfağının en ünlü yemeklerinden birisidir. Hemen hemen her evde pişirilir ve genellikle pilavın yanında tüketilir. Buna ithaf olarak "pilav üstü kuru" tabiri de vardır. Fasulye oldukça faydalı bir bakladır. Yemeğin besleyici değeri çok yüksektir. Enerji ve güç verir. Genellikle kırmızı etli yapılmasına rağmen et fiyatlarının yüksek olmasından dolayı etsiz tüketenler de vardır.
Et dışında hayvansal ürün içermediği için vejetaryen ve veganlar tarafından da sık sık tüketilen bir yemektir. İçine konulacak biberin türü ve rengi çok önemli değildir. Genellikle yeşil çarliston biber, Şili biberi ve jalapeno biberi kullanılır. Acı biberler daha çok tercih edilir. Yapımı oldukça kolay olmasına rağmen pişirme süresi uzundur. Gaz yaptığı için bir porsiyondan fazla tüketilmemesi önerilir. Dışarıda yiyeceğiniz bir porsiyon kuru fasulye için cebinizden çıkacak para 4-10 TL arası değişirken evde yapacağınız aynı yemeğin maliyeti bir porsiyon için en fazla 1,5 TL olur. Bu bağlamda evde
biberli kuru fasulye yapmak isteyenler için ihtiyaç duyulacak malzemeler ve tarif şu şekildedir:
Biberli kuru fasulye malzemeleri
- 2 su bardağı fasulye (Ortalama 400 gram)
- 1 adet kuru soğan
- 2 adet çarliston biber
- 1 adet domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım yemek kaşığı biber salçası
- 4-5 bardak sıcak su su
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 adet havuç
- 1 tatlı kaşığı pul biber ve karabiber
- Yarım yemek kaşığı tuz
Biberli kuru fasulye nasıl yapılır?
Yıkanmış fasulyeler 1 gün öncesinden tuzlu suya yatırılır.
Yatırdığınız kabın fasulyenin kapladığı alandan ortalama olarak 3 kat daha büyük olmasına dikkat edin. Fasulyeler türüne bağlı olarak suyu çektikçe 2-4 kata kadar büyüyebilir. Bu işlemin nedeni fasulyenin pişme süresini kısaltmaktır. Tencereye sıvı yağ dökülür. Kızdıktan sonra üzerine ince doğranmış soğan atılır ve karıştırılır. Ardından doğranmış, çekirdekleri ve sapından ayrılmış biberler atılır ve soğanla birlikte karıştırılır. Kokusunu salmaya başladıktan sonra salçalar eklenir ve 1 dakika kadar karıştırılır. Islanan fasulyeler eklenir ve üzerine sıcak su dökülür. Baharatlar ve tuz eklenir. 10 dakika sonra doğranmış domates ve havuç tencereye eklenir. Suyu azaldıkça ilave edilebilir. Yemek orta ateşte ortalama 40 dakika piştikten sonra
Biberli kuru fasulye sıcak olarak servis edilir.
Afiyet Olsun.