Çömlekte Kuru Fasulye, kış aylarına çok yakışan lezzetlerden birisi olan kuru fasulye yemeğinin birçok değişik leziz tarifleri vardır. Bu enfes tarifler arasında ise çömlekte kuru fasulye yemeği hemen hemen ilk sıralarda yer almaktadır. Hele bir de yanında güzel bir bulgur pilavı ve köpüklü ayran varsa değmeyin bu lezzeti yiyenlerin keyfine.
Tadının mükemmelliğinin yanı sıra hazırlaması da oldukça kolay olan çömlekte kuru fasulye yemeği ile sevdiklerinize harika bir ziyafet sunabilirsiniz.
Çömlekte Kuru Fasulye İçin Gerekli Malzemeleri
- 300 gr kuşbaşı doğranmış kuzu eti
- Yarım kg kuru fasulye
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 3-4 diş sarımsak
- 2-3 adet yeşil biber
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- Yarım çorba kaşığı biber salçası
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- Yeteri kadar tuz
- Yeteri kadar sıcak su
Çömlekte Kuru Fasulye Nasıl Yapılır?
Çömlekte kuru fasulye yemeği hazırlamak için ilk olarak hazırlığımıza bir gece önceden başlayalım. Yarım kg kuru fasulyeyi ayıkladıktan sonra üzerine soğuk su ekleyerek sabaha kadar bekleterek fasulyelerin kabarmalarını sağlayalım. Ertesi gün fasulyelerin ıslama suyunu döktükten sonra üzerine tekrar su ilave ederek haşlamaya bırakın. Fasulyelerin haşlanma süreleri cinsine göre değişebileceği için haşlama süresini kendiniz ayarlayabilirsiniz.
Yani fasulyeler yumuşamaya yakın hale gelinceye kadar haşlayalım.
Daha sonra çömlek tencereyi ocağa alarak ısınmasını sağlayalım ve ısınan çömleğin içine kuşbaşı doğranmış 300 gr kuzu etlerini ekleyerek etlerin kendi sularını bırakarak çekene kadar pişirelim. Ardından kavrulan etlerin üzerine 2 çorba kaşığı tereyağını ilave ederek yağı eritelim ve üzerine kabukları soyularak ince yemeklik doğranmış kuru soğanı ekleyerek pembeleştirelim. Soğanların üzerine iri iri doğranmış sivri biberleri de ekleyerek biberlerin kavrularak yumuşamasını sağlayalım. Biberlerin üzerine 1 çorba kaşığı domates salçası ve yarım çorba kaşığı biber salçası ilave edip karıştırarak salçaları ezerek kavuralım. Hazır hale gelen harcın üzerine fasulyelerin haşlama suyunu süzdürdükten sonra ilave ederek karıştıralım. Birkaç dakika kadar fasulyeleri kavurarak üzerini kabukları soyulan sarımsakları bütün olarak yerleştirdikten sonra üzerine 2 parmak aşacak kadar sıcak su, yeteri kadar tuz, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı kimyon ve 1 çay kaşığı karabiber ekleyip karıştırdıktan sonra çömlek tencerenin kapağı kapalı olacak şekilde kaynamaya bırakalım. Kaynama esnasında fasulyelerin suyu eksilirse üzerine tekrar sıcak su ilave ederek fasulyeler yumuşayıp pişene kadar pişirerek ocaktan alıp yanında nefis bir bulgur veya pirinç pilavı eşliğinde servise sunalım.
Afiyet olsun.