Fırında kuru fasulye yapımına başlamadan önce 2 su bardağı kuru fasulye akşamdan ıslatılır. Bir gün sonra iyice yumuşayana kadar fasulyeler haşlanır. 200 gram et kaynamakta olan suya eklenir. 5 dakika kaynatıldıktan sonra sudan alınır. 3-4 adet patates haşlanması için bir kaba konur, patatesler yarı haşlandıktan kaptan alınıp kabukları soyularak küp-küp doğranır.
Bu hazırlık tamamlandıktan sonra fırında kuru fasulye yapmak için iki tercihiniz var; bunlardan biri güveç diğeri ise bor cam. İkisi ile de denedim gayet güzel sonuçlar alınıyor. Ben bor camı daha çok tercih ediyorum. Bor camın içine zeytinyağı gezdirilir. Bol miktarda soyulmuş ve küp-küp doğranmış domates, hazırlamış olduğumuz kuru fasulye, et, patates, bal miktarda sarımsak, birazda biber salçası eklenerek karıştırılır. İsteğe bağlı olarak bir miktar et suyu eklenebilir ayrı bir lezzet katacaktır. Göz kararınca tuz ilave edilir. Daha sonra Fırında kuru fasulye yapmak için en önemli şey olan fırın 175 ila 200 dereceye kadar ısıtılır. Bu ısıya ulaştıktan sonra bor cam fırına sürülür ve yaklaşık 75 dakika pişirilir. Daha sonra Fırında kuru fasulye servis için dinlenmeye alınır.
Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta bor camın tamamının doldurulmaması gerekir. Bunun sebebi Fırında kuru fasulyenizin domates ile pişecek olmasıdır. Eğer çok doldurursanız domates fırında kuru fasulyenizi kaplamayacak bu da fırında kuru fasulyenizin üst kısımlarının pişmemesine neden olacaktır. Ayrıca domates suyunun kaynaması içinde bir miktar boşluk bırakmak faydalı olabilir.