Helmeli Kuru Fasulye; Helmeli bazı bitki kök kısımları pirin., buğday ve fasulye gibi nişastalı maddelerin kaynatılması sonrasında elde edilen koyu kıvamdır. Kuru fasulye özelikle de kış ayında oldukça fazla yenilen bir baklagil türüdür. Kuru fasulyenin saymak ile bitmeyecek kadar çok faydası vardır. Kuru fasulyenin türleri de yapılışları da oldukça farklı olur.
Biz bugün sizler ile helmeli kuru fasulye tarifini paylaşacağız. Bu tarif biraz daha yoğun kıvamlı olmaktadır. Helmeli yapıldığından dolayı yoğun kıvamlı olur. Eğer kuru fasulye yapacak iseniz mutlaka bir gece öncesinde ıslatın fasulye ne kadar inatçı olur ise olsun oldukça helmeli bir kıvamda olur. Şimdi bu enfes tarifi yapmaya başlayalım.
Bu enfes yemeği yapmadan ilk önce kuru fasulyeleri bir gece öncesinden ıslatın. Daha sonra suyunu süzün bir düdüklü tencere içine kuru soğanları yemeklik doğrayın. Kavrulan soğanların içine salçayı da ilave edin kavurun kavrulan soğanların içine tuzunu, karabiberini ve pul biberini de ilave ederek iyice kavurun. Daha sonra kavrulan soğanların içine daha önceden ıslatmış olduğunuz kuru fasulyeleri de ilave edin ve kavurun iyice kavrulduktan sonra üstünü geçene kadar su koyun kaynadıktan sonra kısık ateş üstünde yirmi dakika pişirin.
Enfes
helmeli kuru fasulye yemeğe hazır. Yanında pirinç pilavı ve turşu ile servis yapın. Helmeli olduğundan dolayı yoğun kıvamlı enfes bir kuru fasulye.
Afiyet Olsun.