İri Kuru Fasulyelerin pişme sürecini hızlandırmak için öncelikle iri fasulyeler ıslatılır ve daha sonra üzerine ılık su eklenerek bir gece dinlendirilir. Daha sonra geniş bir tencereye iri fasulyeler alınarak suyu süzülür ve üzerine su eklenerek tuzu ve şekeri serpilip ocağın üzerine alınır.
Kaynayana kadar yüksek ateşte pişirilir. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve iri fasulyelerin pişmesi için kapağını kapatın. Ayrı bir kapta soğanları küçük yemeklik doğrayın. Daha sonra havucu, patatesi ve kerevizi ayıklayın ve küp doğrayın. Sarımsakları ince halka gibi dilimleyin. Geniş ve derin bir tencereye zeytinyağını koyun. Daha sonra doğramış olduğunuz soğanları içine atarak hafif pembeleşinceye kadar karıştırın. Daha sonra sarımsakları, havuçları içine atarak karıştırmaya devam edin. Daha sonra kerevizleri ve patatesleri de içine atın. Bütün malzemeleri zeytinyağında soteledikten sonra salçasını içine atarak sebzelere iyice yedirerek karıştırın. İyice harmanlanıp kavrulduktan sonra iri fasulyeleri süzün ve bu karışımın içine atarak iyice karıştırın. Biraz kavrulduktan sonra üzerine kaynamış su ilave edin. Suyu göz kararı koymalısınız yani su iri fasulyeyi geçmeyecek kadar olmalıdır. Daha sonra tuzunu, karabiberini ve toz şekeri de içine atarak kısık ateşte pişirin. Yaklaşık pişme süresi 15-20 dakika kadardır. Suyunu çekip yağı kalınca ocağın altını kapatın ve sıcak servis edin. Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpin.
Şimdiden Afiyet Olsun.