Kuru fasulye nasıl pişirilir? Sorusuna cevap vermeden önce şunu belirtmekte oldukça fayda var. Kuru fasulyenin çok şedidi bulunmaktadır ve pişirmeden önce evinizde pişirmek üzere olduğunuz fasulyenin çeşidini bilmeniz sizlerin yararınıza olacaktır. Kuru fasulyenizi alırken aldığınız bakliyatçınıza fasulyenin cinsini sorup pişirme süresini öğrenebilirsiniz.
Hazır kuru fasulye tercih etti iseniz o zamanda paketin üzerinde bulunan bilgiler size yardımcı olacaktır. Başarılı bir kuru fasulye pişirmenin en etkili yolu fasulyeleri bir gece önceden suda bırakıp şişmelerini sağlamaktır. Biz sizler için oldukça başarılı bir tarif paylaşacağız. Dilerseniz bu tarifi deneyebilir aileniz için çok faydalı bir yemek yapabilirsiniz.
Kuru fasulye yemeği için gereken malzemeler
- 500 kg kuru fasulye
- 150kg kuşbaşı doğranmış et
- 1 baş orta boy kuru soğan
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- Tuz, bul biber, su ve karabiber
Kuru fasulye yemeğine düdüklü tenceresi şarttır. Çünkü zor pişen bir bakliyat olduğu için verim alabilme adına düdüklü tencerede pişirmek daha mantıklı olacaktır. Düdüklü tenceremizin içerisine sıvı yağı ekleyip üzerine ince kıyılmış olan soğanı da ekliyoruz. Ardından etimizi ve salçamızı da ekleyip 3 veya 4 dakika kavuruyoruz. Kavurma içlemi sona erdiğinde ıslatılmış olan fasulyenin suyunu döküp yıkadıktan sonra düdüklünün içerisine ilave ediyoruz ve ardından karabiberi, tuzu, bul biberi de ekleyip suyunu koyuyoruz.
Tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte pişiriyoruz. Ortalama 40 dakika arada kontrol etmek kaydı ile pişmesini sağladığımız kuru fasulye yemeğimiz artık servise hazır hale gelmiş demektir. Kuru fasulye yemeğini güveçte de yapabilirsiniz. Güven sayesinde oldukça ağır pişecek olan kuru fasulyeler çok verimli ve hoş bir yemek elde etmenizi de sağlayacaktır. Düdüklünüz veya güveciniz yoksa tencerede de pişirebilirsiniz. Fakat dikkat etmeniz gereken tek şey kuru fasulye yemeğinize koyacak olduğunuz suyun miktarı. Tencerede pişirilecek olan kuru fasulyeye su eklerken düdüklü tencerede kullandığınız su miktarının bir su bardağı kadar fazla su kullanmanız gerekmektedir.
Tencerenin kapağını da yarım kalacak bir biçimde kapatın ve yemeği pişirme esnasında kısık ateşte pişirin. Helmeli ve lezzetli bir kuru fasulye yemeğinin en önemli önceliği fasulyelerin önceden ıslatılmış olmasıdır. Bu işlem fasulyenin daha çabuk pişmesini ve daha helmeli olmasını da sağlayacaktır. Yemekte görselliğe önem verenler için önerimiz ise kuru fasulye yemeğinizin pişmeye yakın olduğu bir sürede içerisine jul yen doğradığınız sivri biberlerinizi ve de kabuklarını soyup dilimlediğiniz domateslerinizi yemeğin içerisine ilave edip eklediğiniz sebzeler hafif pişecek şekilde bir taşım daha kaynattığınız takdirde yemeğinize de büyük ölçülerde görsellik eklemiş olacaksınız. Şimdiden afiyet olsun diyoruz.